Jag tror mig ha knäckt koden…

Go kväll Finingar,

Sitter i soffan, med datorn i knät & pickar ihop detta inlägg i periodpauserna på hockeyn (Luleå-Djurgården).

Som jag nämnde tidigare idag, så har jag ju träffat Dr Bo idag. Ett samtal som inte började så bra, men som slutade desto bättre. Som alltid, så inleder han med att fråga hur det är, varpå ja svarar ärligt; att jag sover så himla illa att jag nu är helt orkes- & energilös. Så vi pratade om min sömn… jag berättade hur det funkar “en vanlig natt” – Jag somnar rätt fort, oftast inom 15-20 minuter… sen vaknar jag efter ca 1 timme, 1 timme & 15 minuter… vänder på mig & somnar om efter 10-20 minuter… Å så fortsätter det så genom natten.

räkna får

Jamen det är ju inte så farligt, menar Dr Bo. Du skramlar ju ändå ihop en 6-7 timmars sömn på en natt om du ligger i sängen 8-9 timmar. – Jamen, REM-sömnen inträder väl inte förrän efter ca 2 timmar, påstod jag. – Det är inte säkert, svarade Dr Bo. En del människor kommer ner i den fortare än andra… så försök att inte stressa upp dig över att du inte får sova så mycket. Å istället ska du nog fokusera på att faktiskt företa dig saker på dagarna, oavsett hur trött du är. Det är trots allt det bästa för att få sova ordentligt, att vara fysiskt aktiv.

OK, sa jag. Jag får prova… Å så berättade jag att min mamma tipsat mig om att ta två kortare promenader om dagen istället för en längre eftersom jag är så oerhört trött just nu. – Jag tycker absolut att du skall lyssna på din mamma i det, sa han lugnt & spände sina ögon i mig. Så jag får väl prova det imorgon. :-)

Vi pratade åxå om mitt möte med rehabcoachen & hur jag numera när sjukskrivningsperioderna går mot sina slut, försöker planera & strukturera mig för att eventuellt återvända till jobbet… det tyckte Dr Bo var väldigt bra. Att jag ändå är så pass långt fram att jag har tagit mig till min arbetsplats & hälsat på en gång. Han tyckte att jag skulle försöka promenera dit & fika en gång i veckan, för att göra en återkomst till jobbet så odramatisk som möjligt. Så jag skall försöka med det tänkte jag.

Vi pratade åxå om detta med att vara snäll mot sig själv… något jag lovat,både honom & mig själv att vara. Så jag förklarade att jag kommit en bit på väg, men det finns fortfarande mycket att jobba på, så jag kämpar på. Jag får fortfarande dåligt samvete över att jag sabbade min ekonomi i samband med min skilsmässa, men att när det dåliga samvetet dyker upp, så har jag en snäll konversation med mig själv där jag säger: – Gjort är gjort, du kan inte göra det ogjort. Bara visa för dig själv & dina närmaste att du lärt din läxa & att det inte kommer att hända igen. Du mådde inget bra när det hände, det är lätt att handla irrationellt när man inte är psykiskt stabil.

När jag berättade detta, så utbrast Dr Bo; – Nämen, vad glad jag blir att höra det. Hur fungerar det när du säger så till dig själv? – Jo, men det dåliga samvetet ger med sig faktiskt & trycket över bröstet släpper en aning, svarade jag.

Å jag tror mig ha knäckt koden!! Jag har aldrig tänkt i de banorna angående min sabbade ekonomi förut – att jag inte mådde bra psykiskt & därför fattade en del galna beslut. Alltså, jag har alltid förstått att det jag gjorde var idiotiskt & jag har förstått att jag inte mådde bra. Men sambandet…. jag såg inte sambandet… det har kommit på sistone.

Dr Bo blev jätteglad, vi pratade om vad jag faktiskt gör, när jag är snäll mot mig själv åxå… Jamen det behöver inte vara några stora saker… Jag kan sätta mig i soffan med en kopp té & min virkning ett par timmar, bara för att jag tycker att det är mysigt. I helgen när jag skulle börja adventsstäda & adventspynta, så hade jag inte orken att ha allt klart till söndagen… & jag bestämde mig för att acceptera att orken inte fanns, jag gjorde det jag orkade & njuter av det. Resten kan jag ta en annan dag.
Jag har slutat att se på mina orkeslösa dagar som “lathet”. Å jag ska åxå nu, när mina barn är vuxna & har egna inkomster börja unna mig själv lite lyx…
Å här rynkade Dr Bo på ögonbrynen & frågade; – Vad menar du med att nu börja unna dig själv saker?
– Jamen, de pengar som blivit över, har ju mestadels gått till barnen & att de ska få göra saker de tycker om. Nu har de egna inkomster, nu ska jag minsann få unna mig lite lyx. Jag hade t ex tänkt gå härifrån upp till Åhléns & få en enkel manikyr för 250 pix idag, sa jag med ett stort leende.
– Jaha, sa Dr Bo sakta. – Så du menar att du inte unnat dig sådana saker tidigare?
– Nope…
Då brast han ut i ett leende & sa, – Jag tror att du har börjat förstå…. du har massor av kloka tankar & idéer helt plötsligt… har det hänt något sedan du var här sist, frågade han & kliade sig i huvudet.

Men nääää, något särskilt har inte hänt. Jag har bara haft en ofantlig massa tid att tänka…. tänka på mig själv, vart jag varit, vart jag är idag & vart jag vill. Sen har jag ju ägnat mycket tid åt att googla en massa om stress, utmattningssyndrom & ångest. Å allt som kan vara till hjälp har jag sugit i mig som en svamp…

inre harmoni

Dr Bo tycker att jag gjort stora framsteg sedan vårt förra möte… det känns bra! Jag har nog gjort det åxå, men vill inte slå på stora trumman ännu. Jag vet ju att man kan få bakslag. Jag skall skynda långsamt, men bygga för framtiden.

Å att jag är på bättringsvägen märks på min kreativa sida som idag skjutit fart… berättar mer om det en annan dag.

Nu ska det bli ett sova-gott-piller & sen skutt i säng efter 3e perioden.

Suss gott med er.

Kram Pernilla

Leave a reply